Csángállás 2018 – 2018. június 6-10.

Öt napos kirándulással, pihenéssel és kulturális programokkal teljes jótékonysági körutazás a magyarság keleti határvidékén. Ismerkedés a Gyimesi Csángókkal, a Moldvai Csángó magyarokkal; a Keleti- Kárpátok természeti és kulináris csodáival.

Adomány:
Moldvában (Székelyföldtől eltérően) román nyelvű a közigazgatás, az oktatás, és a hitélet is. A szülők önkéntes, fakultatív alapon járathatják gyermekeiket magyar órákra, kitéve magukat és gyermekeiket a tantestület, a polgármester, a pap, de nem egyszer még a szomszédok támadásának is.
Trunkon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jelenleg iskolai keretek között is tarthatunk magyar órákat, amiket délutáni magyar órák, és hagyományőrző foglalkozások egészítenek ki.

A helyi magyar tanítás támogatására szívesen fogadunk korlátlan mennyiségű tanszert (ceruzák, füzetek, kifestők, tolltartók, stb- ez akár használt, jó állapotú is lehet), tisztítószereket, édességet, játékokat melyet a magyar órákra járó gyermekek között motivációs céllal fogunk tanévzárás előtt (látogatásunkat követő héten) kiosztani.

Moldvában mindezeken túl nagyon sok olyan sorsot találunk, mely hazai mértékkel mérve bőven a mélyszegénységi szinten (illetve ha létezik ilyen, alatta) van. Jó minőségű ruhaneműnek, kisebb háztartási eszközöknek nagyon örülnénk – csak a busz befogadóképessége szabhat határt az odakint szükséges mennyiségnek.

Adományként gyűjtött mosott és válogatott ruhákat, egyéb tárgyakat és eszközöket egész évben szívesen fogadunk, melyet az utazás alatt felkeresett csángó falvakban fogunk szétosztani.