Rotary-kehely

A „Rotary-pohár” története

A Rotary Club Szolnok tagsága 2007. március 26-i összejövetelén úgy határozott, hogy a klub tagjai között kialakult baráti kapcsolatok elmélyítése, az összetartozás jelképi bővítése, egy-egy összejövetel ünnepi hangulatának emelése érdekében, illetve a Rotary International Magyar-országi Districtjének 2007. évben történő létrehozása tiszteletére egységes arculatú „Rotary-poharat” készíttet a tagok részére.

A pohár: ún. „sűrűmintás” ólomkristály vörösboros pohár egyedi módon gravírozott: egy ovális mező felső zónájában „Rotary Club Szolnok”, alul a klubtag monogramja, középen a Rotary International fogaskerék helyezkedik el.

A pohár csak a klub tagjai és a tiszteletbeli tagok, illetve „Vendég” felirattal a klub vezetősége által meghívott/fogadott vendégek részére készíttethető. A klubtagok hozzátartozóik, vendégeik számára tetszőleges számban szerezhetnek be hasonló, de a leírt gravírozással el nem látott poharat.

A poharak elsősorban ünnepi alkalmakra (Charter, adventi vacsora, stb.) készültek. A használatról – az elnökség tagjainak véleménye figyelembevételével – a mindenkori elnök dönt.

Az ünnepi eseményen minden klubtag poharába azonos minőségű és mennyiségű bort töltenek. Az elnök minden tagot koccintással köszönt. Ezt követően biztosítani kell azt, hogy valamennyi klubtag egymást, majd a saját vendégét is hasonlóan üdvözölhesse. A Rotary-pohár ünnepélyes használata esetén az elnök „Egészségünkre!” köszöntése után lehet elfogyasztani a pohár tartalmát.

Az első, ún. „elnöki” vagy „komoly-pohár” elfogyasztása után a klubtagok tetszés szerint fogyaszthatnak bort a poharukból. A Rotary-pohárból egyéb ital fogyasztása nem kívánatos.