Nemzetközi kapcsolatok

Kezdetektől fogva testvéri kapcsolatokat ápoltunk az RC Eastwood tagjaival különösen a Magyarországról elszármazott Gerencsér Ferenccel, angolos nevén Frank Graysonnal, azaz Feri bácsival. Részt vettünk egymás Charter évforduló ünnepségein. 2002-ben szolnoki fiatalok jártak Eastwoodban, majd egy év múlva mi láttuk vendégül egy hétre az angol fiatalokat.

A rotarys kapcsolatból egy testvérvárosi kapcsolat alakult ki 2006-ban.

Sajnos a klub több mint 50 év után megszűnt. Tagjai megöregedtek, s sajnos halálesetek is hozzájárultak az elfogyásukhoz.

Klubunk az elmúlt 10 évben kétszer fogadott ún. GSE (Group Study Exchange) csoportot az Amerikai Egyesült Államokból, 2000-ben és 2008-ban.

2001-2003-ban a belgiumi RC Landennel (District 1630) közösen úgynevezett Matching Grant program keretében támogattuk az abádszalóki általános iskola számítástechnikai oktatását és az ugyancsak abádszalóki óvoda környezeti nevelő munkáját, valamint a helyi sportklub eszközbeszerzését.

2005. február 5-én a kecskeméti Rotary Club által kezdeményezett on-line ünnepségen magyar és külföldi cserediákokkal együtt emlékeztünk meg a Rotary Centenáriumról.

Hagyományosan jó kapcsolatokat ápolunk a Rotary Club Zentával, Paliccsal, Szabadkával, Kikindával.

2009. szeptemberben Kardos Tamás fotóművész tagtársunk Japánban rendezett kiállítást, ahol részt vett az RC Yokohama Kohoku heti találkozóján. Ebből az alkalomból átadta az RC Szolnok üdvözletét és szándéknyilatkozatát a két klub közötti együttműködésről. Japán barátaink egy díszes oklevélben biztosították klubunkat együttműködési szándékukról.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Bartók Kamarakórus Rost Andrea operaénekesnővel közösen 2009. november 21-28. között koncertkörutat szervezett Japánba. A magyar-japán emlékév (140 éve lépett diplomáciai kapcsolatba a Japán Császárság és az Osztrák-Magyar Monarchia, ill. 50 éve a Magyar Népköztársaság és Japán) rendezvényeiben való részvételen túl ez Szolnok huszonöt éves japán testvérvárosi kapcsolatának megünneplése is. Izaki Maszahiro, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar japán karmestere vezényletével megvalósult előadássorozatot megkülönböztetett figyelemmel kísérték a „kórus-nagyhatalom” Japánban, s így kitörő sikere több zenei területen is öregbítette Magyarország kulturális hírnevét. A produkció szólistának Rost Andreát kérte fel, aki méltán lett nem csak Magyarországon, de az egész világon elismert, népszerű szoprán énekesnő.

Ebből az alkalomból megkerestük az érintett települések (köztük Szolnok testvérvárosa Yuza) Rotary Districtjeit, hogy a lehetőségeikhez mérten népszerűsítsék a koncertet. A japán kormányzóknak dr. Cseri Miklós DG Úr személyesen írt levelet.