„Ne fázz” – 2017. december 29.

NE FÁZZ!

Ezt a nevet választottuk idei új jótékonysági programunknak, melyben nem kevesebbet vállaltunk magunkra, minthogy a komolyabb hidegek beállta előtt felkutatunk, s minél nagyobb számban újonnan vásárolt meleg télikabáttal ruházzunk fel arra rászoruló, óvodába és iskolába járó szolnoki fiatalokat.

A program indokoltságát az adta, hogy tapasztalatunk szerint a szociálisan rászoruló családokban élő gyermekek ritkán jutnak a hideg évszakok beállta előtt megfelelő téli ruházathoz. A hideg, csapadékos hónapok alatt a nem megfelelően öltözködő gyermekek fokozott egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve, közérzetük és teljesítőképességük romlik, mely negatív hatással van testi és lelki fejlődésükre egyaránt.  Megfelelő minőségű és divatos télikabát adományozásával ezek a negatív hatások nagy mértékben kiküszöbölhetők. Várakozásunk szerint a célcsoport életminősége így mérhetően javul, és nem mellékesen a Rotary szellemisége a program kapcsán nagyobb figyelmet kap, ismertsége növekszik.

Jogelőd klubunk, mely 1932-ben – az ország 9. Rotary klubjaként – jött létre, és 1939-ig működött aktívan. Karácsonyi rendezvényein a klub ruhát, cipőt, tüzelőt és élelmiszert osztott szét Szolnok kevésbé tehetős családjai között. Jogelőd klubunk humanitárius tevékenysége  méltó folytatásának is szánjuk tehát a NE FÁZZ! programot.

Első lépésben a program forrását kellett előteremtenünk. Szerencsére a már jól bejáratott éves Rotary Bál (hála a bált szervező tagtársaink remek munkájának) a terveken felüli anyagi lehetőséget teremtett, így az előzetesen megcélzott kabátmennyiséget túllépve, már a program megkezdésekor „újra kellett terveznünk” a programot, kiszélesítve annak támogatotti körét.

Második lépésben egy olyan együttműködő szervezetet kerestünk és vontunk be a programba, amely a célcsoport (6-18 éves, hátrányos helyzetű fiatalok) alapos ismeretén túl, az egyes támogatott személyek kiválasztásában, és az adományok célzott eljuttatásában is segítségünkre tudott lenni. Választásunk a szolnoki Humán Szolgáltató Központra (HSZK) esett, és azt kell mondanom, az első szóra mellénk állva, kiemelkedő szakmai munkával, valamint megnyugtató profizmussal működtek együtt velünk a program lebonyolításában. A HSZK és a Rotary Club Szolnok között a NE FÁZZ! program ideje alatt jól érezhető hídként működött még a Szolnok Segít kezdeményezés is Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő asszony ( Szolnok és térsége országgyűlési képviselője) vezetésével. Ez a kapcsolódás elsősorban az adományok célzott kijuttatásához biztosított bejáratott csatornát.

Harmadik, és talán legnehezebb lépésünknek a megfelelő télikabátok kiválasztása és beszerzése bizonyult, melyben komoly szerepet vállalt  Bartalos Zoltán tagtársunk mellett feleségem Dobozi Andrea is, aki hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a munkába. Már a program elején meghatároztuk azokat a műszaki paramétereket, mely ezt a fontos téli ruhadarabot valóban megfelelő minőségűvé, és komfortosan viselhetővé teszi. A programleírás szerint:   „Megfelelő minőségű télikabát fogalma: hosszú ujjú, masszív kivitelű, szél és csapadék bejutása ellen védett, kapucnis, polár vagy azzal egyenértékű béléssel ellátott, normál körülmények között több évig biztonsággal használható modell. A divatos szabás és színválaszték is fontos, viselőjének komfortérzetét növeli.”

Sok gyártó és forgalmazó termékeit végignézve végül választásunk az UTT EUROPE Kft kollekciójára esett, és a program sikeres zárása után ma már nyugodtan kijelenthetem, nem csalódtunk bennük. A cég tulajdonosai, Lakatos Anita és Lakatos Szilveszter nem csak azt vállalta el, hogy a méret, szín és fazon szerint leadott rendelésünket két héten belül beszerzi karácsony előtt, de megismerve a NE FÁZZ! programot valamint a Rotary célkitűzéseit, extra kedvezményeket biztosított a vásárláshoz. Ezt a kedvezményt további kabátok vásárlására tudtuk fordítani, ezzel ismét jelentősen megnövelve az átadható darabszámot.

Első NE FÁZZ! programunkat így („második újratervezés”, azaz további támogatottak felkutatása után) végül mintegy 1.200.000 Ft értékű,  111 db jó minőségű, divatos télikabát adományozásával zártuk le, melyek ünnepélyes  átadására 2017.12.13-án került sor, a Baross úti klubhelyiségünkben.

Karácsony előtt valamennyi támogatottunk átvehette adományát, és a közben megérkező hideg, csapadékos időjárás ellen felvértezve, új reményekkel vághatott neki a 2018-as esztendőnek.

Dobozi Róbert programfelelős, Rotary Club Szolnok